Начало

СЪОБЩЕНИЕ

На 14.07.2014 год. от 12:00 часа в кабинета на Зам. Изпълнителния Директор на „МБАЛ – Шумен“ АД, ще се проведе пресконференция, организирана по инициатива на РК на БЛС – Шумен и ръководството на „МБАЛ – Шумен“ АД в подкрепа на декларацията на Сдруженията на университетските, областните и общински болници във връзка с финансовия дефицит в Здравеопазването и необходимостта от спешна актуализация на бюджета на НЗОК.

След пресконференцията от 12:30 часа се организира предупредителен протест пред Спешно отделение със спиране на работа за 30 мин. при осигуряване на спешността от дежурните лекари на „МБАЛ – Шумен“ АД.

Поканваме всички лекари и медицински специалисти за участие.

Тази статия е публикувана в Новини на 11 юли, 2014 от webmaster

15 АВГУСТ ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНО ДЕН НА СПАСЕНИЕТО!

Уважаеми колеги,

С Решение 1039/20 декември 2012 г. на МС (публикувано в ДВ/28 декември 2012 г.) 15 август вече е официализиран като „ден за почитане паметта на всички българи, загинали при спасяване на хора в мирно време – Ден на Спасението.“ Така България стана единствената страна в ЕС, а вероятно – и в света, която има подобен ритуал, и то утвърден от правителството си.

Точно преди 50 години, на 15 август 1963 г., автобусът, с който младият лекар на великотърновското село Стрелец д-р Стефан Черкезов, се връща от служебна командировка в Горна Оряховица, се сблъсква в камион и избухва в пламъци. Без да се колебае, 26-годишният лекар изважда от огъня 47 души и загива на следващия ден от тежките си изгаряния.

По инициатива на д-р Тотко Найденов, подкрепена от МЗ, БЧК, синдикатите, Сдружение Мати Болгария, Програма „Хоризонт“ и др. организации, датата на подвига му се отбелязва от 2005 г. като Ден на Спасението с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. пред Паметника на медицинските чинове, загинали във войните. По-късно БЛС се присъединява към тържественото отбелязване, на което се почитат подвигът и паметта не само на д-р Черкезов, но и на още над 130 лекари (над 50 от тях – хирурзи) и 15 м. с., починали по време на работа.

И тази година УС на БЛС приканва българските лекари, заедно с медицинските сестри от всички ЛЗ в страната, да излязат на 15 август, точно в 12 ч.. за вече традиционното 1-минутно мълчание. Предният ден може да се разяснят на местните журналисти причините за този ритуал. Нека и останалите граждани да знаят какъв подвиг са направили д-р Стефан Черкезов и десетки други самоотвержени лекари и медицински сестри.

Тази статия е публикувана в Новини на 15 август, 2013 от webmaster

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

В НАВЕЧЕРИЕТО НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ЗДРАВЕТО, ПРИЕМЕТЕ НАШИТЕ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА ВСЕОДАЙНОСТ КОЯТО ИЗПЪЛВА ВАШЕТО ВСЕКИДНЕВИЕ.

ЖЕЛАЕМ ВИ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТНА РАБОТА В ИМЕТО НА ХОРАТА, КЪСМЕТ И УДОВЛЕТВОРЕНОСТ ОТ ВСИЧКО КОЕТО ПРАВИТЕ В ЗАЩИТА НА КАУЗАТА ЗА ПО – ДОБРО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ.

УС НА РЛК – ШУМЕН

Тази статия е публикувана в Новини на 7 април, 2013 от webmaster

7 април – Световен ден на здравето и професионален празник на работещите в здравеопазването в България.

От 1950г. на 7 април се чества Световният ден на здравето. На тази датата през 1948 г. е създадена Световната здравна организация (WHO) в Женева. Сто и осемдесет са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

В България деня се отбелязва и като професионален празник на работещите в здравеопазването. С Разпореждане №32 на Министерския съвет от 6 февруари 1964 г., 7 април е обявен за Ден на здравния работник.

Честит празник колеги! Желаем Ви здраве и професионални успехи!
Тази статия е публикувана в Новини на 7 април, 2013 от webmaster